Vad händer på Monte Ruivo?

September och oktober bara försvann och helt plötsligt var det november och dags att stänga Quintan för några veckor.

Fyra gäng avlöste varandra och programmen varierade, allt från sköna timmar vid poolen till hårda enduro pass med Algarve offroad.

Grannbonden skördade druvor och det var behagligt att vakna på morgonen och höra ljudet från alla saxar och lyssna på plockarna som tjoade med varandra. Dom skrämde i alla fall iväg en orm som tyckte det var spännande att krypa ner i poolen tillsammans med alla tjejer från Grängesberg. Ja, vad ska man säga? Det är lätt att skratta nu i efterhand när ormen är i ”ormhimlen”.

En vecka i oktober parkerade ett lågtryck sej över området och det kom kopiösa mängder med regn, vind och åska. Jag tyckte synd om Daniel, Conny och Janne som hade prickat in sin offroadresa just den veckan. Men inga sura miner! Att det regnade in i Connys rum verkade inte heller påverka det glada humöret.

Under perioden har det varit fokus på gästerna så det har inte hänt så mycket med alla pågående projekt men nya uteköket har fått ett soltak i alla fall. Det blev inget plåttak utan vi beslutade oss för att sätta upp ett segel. Fortfarande skissar jag på ett fast tak över själva köksdelen.

I december blir det full fart med språkstudier. Två timmar privatlektioner om dagen i tre veckor borde få mej lite säkrare så jag kan börja använda portugisiska lite mera.

Leif och Inger ska också dyka upp med bekanta och det ska bli roligt att få rå om dom alla i två veckor.

 

//Stina 

 

 

På Quinta Monte Ruivo tar vi oss sakta men säkert framåt med våra projek. Solpanelen har fått ett nytt och fint skydd. Vi stänger helt enkelt av solen från att ladda stora delar av panelen.  Nu har vi varmt vatten men inte kokande och det känns bra så man slipper vara livrädd att gästerna ska skålla sej i duschen. Teknikern som lovade att komma gjorde som man gör ibland i Portugal, han kom inte och vi har inte hört något från honom. Det är tur man har en händig man som fixar det mesta. Den händige mannen har spenderat hela sin semester här i huset och hans ”att göra lista” har bockats av mellan motorcykelturerna.

Mikael har bland annat renoverat en gammal trädgårdssoffa som var färdig för tippen. Nu är den fin igen och kommer att hålla några år. ”Man tager vad man haver” och en gammal ribbotten från en utslängd säng funkade hur bra som helst. Lösa plattor runt poolen har lagts om mm mm.

Från midsommar har vi haft två omgångar med gäster och det har fungerat riktigt bra.

Cyklarna vi hyr ut tillsammans med kartor och turer gjorda efter önskemål har varit uppskattat. Alla papper är iordning  och vi tar nu emot alla gäster helt lagligt och enligt konstens alla regler. Complaints Book finns tillgänglig, alla skyltar sitter på plats, fakturor skrivs direkt online på Portal financas hemsida och alla gäster registeras online till gränspolisen. Mina begränsade språkkunskaper hjälper mej inte direkt, all registrering ska göras på portugisiska.

Ett utekök/grillplats för gästerna har murats. Nu återstår lite målning och sen ska vi fundera ut vilket material vi ska ha i taket. Det blir i alla fall klätterväxter runt pelare och i tak men nu funderar vi på antingen segeltak eller korrugerad plåt. Ingen ideé att förhasta sej innan vi har känt oss för lite.

En hel del har gjorts i trädgården och flera stora träd har delvis tagits bort i förhoppning att det ska bli mindre skräp att ta bort. Jag och Sorin har börjat diskutera höstens trädgårdsprojekt där plantering av vin står på listan. Vi har också börjat fundera på om vi ska försöka hitta en bonde som vill låna lite mark av oss. Som tack för lånet skulle vi kanske kunna få grönsaker och ägg? Det här är drömmar och dom måste vi få ha. En sak som vi inte drömmer är att oliverna växer och kan skördas till hösten. Apelsin och citronträden har en mellanperiod men det är konstigt för det börjar komma nya frukter samtidigt som trädet fortfarande har mogen frukt kvar. Här finns mycket att lära.

Målning av möbler och inköp av nya sängar är också klarat. Hemsidan är uppdaterad med nya bilder. Ny parabol är på plats och vi kan titta på TV igen!

Vi har mellan allt arbete också hunnit med lite utflykter och fest. Adrian och Tania bjöd oss till deras House Warming Party och det var roligt på många sätt.

Det kommer att bli en rolig och intensiv sensommar och höst på Quintan och jag hoppas att de som har bokat kommer att gilla stället.

 

Nu blir det 50-års kalas i Åmmeberg och Bergslagsrallyt på 2 hjul sen bär det av till Portugal igen.

 

Stina 

 

Hörde någon säga att det var länge sen jag skrev på bloggen och jag håller fullständigt med. Blev glad av att veta att det jag skriver läses och gillas.

Nu är jag tillbaka i quintan efter att ha spenderat tre veckor i ett vackert Sverige. När jag lämnade Nora i går var det med delade känslor men nu är jag här och det är lika vackert som när jag for för tre veckor sedan.

Vad har hänt idag? Jo....

Först så kom Sorin (trädgårdsmästaren) och berättade att vår varmvattenberedare (Solar panel) som sitter på taket hade fått läckage i en säkerhetsventil förra veckan och det hade forsat varmt vatten över taket och ner i stuprännorna som nu är deformerade av värmen (plaströr). Ja ja tänkte jag och tyckte det var lite mycket stå hej runt detta. I eftermiddags hände samma sak och nu förstår jag oron hos Paula och Sorin. Vattnet är varmt! Och det rinner mycket och länge. I morgon bitti kommer mekanikern och tittar på systemet.

Under dagen har väggarna i ett rum hunnits med att målas, möblerat om sängar mellan rummen fixade jag också och nu fållar jag upp nya gardiner. Knopparna till nymålade garderoben och byrån blev riktigt fina och dom är också monterade. En murare med hantlangare har varit här och tittat på mina ideer om nya uteköket/pergolan och jag skulle få en offert om två dagar. Blev lite orolig för det var när han satt sej i bilen och skulle åka som ett Liljeholmens gick upp för honom och han förstod min "fina" ritning. Fru Falks lilla vedspis har betittats ordentilgt vill jag lova. Den ska ju om allt blir som jag vill få en central plats i pergolan.

Fiskarna lever och mår bra, växterna i trädgården mår utmärkt. Det som blommade i april/maj är nu bara grönt men andra växter har startat sin blommning. Intressant är det att följa säsongerna och se vad som växer, sover och blommar.

I morgon blir det inhandling av nya sängar till stora rummet och så ska jag försöka hitta en bokhylla till hallen. Ska bada och sola lite också!

Hej så länge från Stina

Det händer så mycket och det är svårt att smälta allt. I morse kom Paula och jag hade laddat med fina portugisiska fraser som jag bara levererade i mitt tycke felfritt. Hon bara skakar på huvudet, skrattar och säger nu tar vi det från början. Men jag tänker inte ge mej jag övar och övar. Cyklar skulle inhandlas stod det på att göra listan. Det gick över förväntan och jag kunde välja utan för mycket velande. Det blev två stycken Specialized hybrider med låsbara gafflar och hydrauliska skivbromsar. Mikaels fick vi lova att beställa men på måndag ska dom levereras till vår dörr. När man bor ute på landet har man ingen gatuadress och det komplicerar till det hela när man ska förklara vägen, vi får se hur det går. Jag skulle betala handpenning och hade så klart inga pengar och inte mitt VISA kort så det var bara att lära sej nästa sak, ta ut pengar på mitt portugisiska kort. När man stoppar det kortet i maskinen så kan man inte välja engelska och det körde så klart ihop sej. En snäll liten flicka fick rycka in och hjälpa till. När maskinen räknar upp pengarna säger hon lite snusförnuftigt som om jag var lite ”efter” nu ska du inte glömma kortet. Cyklar köpta och allt frid och fröjd. Igår kväll käkade jag på stamstället och det slutade med att jag blev tvingad ut på en MC-tur idag. Jag hade lite Ågren för det där men föll helt enkelt för grupptrycket (inte likt mej). Som tur var räddade vädret mej från det här äventyret som ju egentligen har kunnat bli rätt kul. Det hänger mycket konstigt folk här och man undrar vad dom egentligen gör. Det tänker man säkert om mej också men snart ska det vara full rulle på den här verksamheten. Har ju faktiskt redan fått en del bokningar och det är kul. Den största utmaningen blir att göra en cykelvecka så kanon som det bara går för gäster som kommer i juni. Veckan efter påsk får jag besök av Ulrika, då ska vi åka upp till Castro Verde och hämta vedspisen som nu kommit fram. Det här är lite kul för just den spisen har jag köpt av Ulrika för några år sedan och det var meningen att den skulle installeras i stugan vid Södra Hörken. I morgon blir det ett varv i trädgården igen. det har blåst idag så nu är den full av löv och grenar igen.

God kväll på er!

 

//Stina

 

Nu är jag tillbaka i Quinta Monte Ruivo. Allt var bra här och det har exploderat i grönska. Det är sagolikt vackert. Efter två dagar i trädgården med rensning av ogräs och krattning av löv är vi redo stt ta emot Mikael på torsdag. Algarve som var ganska folktomt när jag åkte har nu fått ett annat liv. Jag får till och med leta efter ledigt bord på favvo stället café Pinguim. Sitter just och njuter ett glas rött och funderar på middag. Hade förresten en mycket trevlig resa från Lissabon i fredags.  Den bästa tänkbara språkkursen är med Drillcons chaufför Joacinto (reserverar mej för stavning). Vi stannade för fika och vi tittade på Nora och Backtorpsvägen på gps.en i bilen så till slut gick jag lov att be honom titta på vägen. Vilken trevlig man han är, som portugiser i allmänhet. I morse tittade grannarna in och på fredag blir det BBQ hos dem. Imorgon kommer Paula och på onsdag ska jag träffa advokaten. Inköp av cyklar står också på nästa veckas att göra lista.